Coutinho

Prof. dr. Roel Coutinho

Microbioloog
2 opnames
Prof. dr. Roel Coutinho is voormalig arts, emeritus-hoogleraar Epidemiologie en oud-directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Roel Coutinho was vanaf 2005 tot 2013 directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb). Ter gelegenheid van zijn afscheid ontving Roel Coutinho de onderscheiding Commandeur in de Orde van Oranje Nassau. Zijn opvolger werd prof. dr. Jaap van Dissel, die tijdens de coronacrisis hoofd werd van het Outbreak Management Team (OMT). Coutinho gaf tijdens de coronacrisis advies en commentaar vanaf de zijlijn.

In 2011 werd Roel Coutinho benoemd aan de Universiteit Utrecht tot hoogleraar voor Utrecht Life Sciences (ULS), aan de faculteiten Geneeskunde en Diergeneeskunde. Vanaf 1989 tot 2011 was hij hoogleraar Epidemiologie en Preventie van Infectieziekten aan het AMC.

Na zijn studie geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam vertrok hij als tropenarts naar Guinee Bissau/Senegal. In Bangladesh werkte hij in 1975 mee aan de uitroeiing van pokken. Terug in Nederland specialiseerde hij zich als viroloog en richtte zijn onderzoek met name op seksueel overdraagbare infecties en HIV/AIDS. Vanaf 2000 was Coutinho algemeen directeur van de GGD Amsterdam.

Wil je meer weten over de coronacrisis en wat wetenschappers hierover te zeggen hebben? Volg dan nu onze interdisciplinaire Engelstalige webinar reeks 'The coronavirus pandemic.'