Festival deBeschaving

Aankomend

Geen aankomende events

Opnames

Artikelen

Nog geen artikelen in deze serie

Over deze serie

2016

Festival deBeschaving op 27 juni brengt niet alleen je oren en ogen in vervoering, maar ook je brein!

Cirque de la science
In en rond een prachtige tent met de allure van een groots circus ontdek je een bonte stoet van wetenschappers en andere artiesten. Met o.a. Mike Boddé, Raoul Heertje, Rutger Bregman, Ingmar Heytze, René van Meurs en nog vele anderen!

Experimentenparcours & Wetenschapscircus
Ook kun je meedoen en bijdragen aan allerhande proefjes, onderzoeken en experimenten. En tijdens de avondshow worden pas echt al je zintuigen geprikkeld door o.a. een bijzonder concert van een toppianist & neurowetenschapper en cabaretiers. Daarnaast is iedere festivalbezoeker is ook een proefkonijn! Want duizenden mensen op één terrein dat is de perfecte onderzoekspopulatie voor wetenschappers. Kunnen zij de menigte ontwarren? Loop lekker rond, doe wat je normaal ook zou doen én nog steeds draag je bij aan 'grensverleggende' wetenschap.

In tegenstelling tot de reguliere Studium Generale lezingen is festival deBeschaving niet gratis. Tickets zijn hier te koop.

CIRQUE de la SCIENCE

Mike Boddé - Sport in het hoenderhok

Mike Boddé, bekend van het cabaret-duo Mike & Thomas, verzorgt een boeiende show. Zoals je van een kleinkunstenaar kunt verwachten zal hij zeker niet in de pas lopen. Sterker nog, verheug je op een tegendraads verhaal over topsporters. Want zijn dat niet gewoon allemaal domme, egocentrische mensen? Wat bezielt die Tourrenners om zich 3 weken lang uit te putten?

Bad business?

Sportschoenen, koffie, smartphones. Veel van onze dagelijkse producten komen uit landen waar de arbeidsomstandigheden minder rooskleurig zijn dan in Nederland. Maar wie is er verantwoordelijk voor het bloed, zweet en de tranen die aan onze hebbedingetjes kleven? Jurist mr. Liesbeth Enneking (UU) onderzoekt de verantwoordelijkheid van bedrijven. Kunnen zij aansprakelijk gesteld worden voor schade aan mens en milieu elders?

Steuntje in de rug

Hoe hou jij je rug recht? Orthopedisch chirurg prof. René Castelein (UMC Utrecht) behandelt kinderen met een vergroeide rug en geeft inzicht in de nieuwste technieken. Dankzij een magnetische, uitschuifbare staaf die met het kind meegroeit, hoeven ze maar één keer geopereerd te worden. Een waar staaltje medische inventiviteit!

Eerlijk verdiend?

Rutger Bregman maakt als jonge denker furore op eigenzinnige wijze. Hij schrijft voor De Correspondent over economie, politiek en vooruitgang en stelt vragen bij die dingen die anderen vanzelfsprekend vinden. Dat leverde onder andere het prikkelende essay op Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers dat hij samen met Jesse Frederik schreef. Welke ongelijkheid is terecht? En welke rijkdom is echt verdiend?

Je hond als model

Baasjes en honden lijken op elkaar. Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Dierenarts dr. Baukje Schotanus (UU) vertelt over haar 'hondenbaan'. Ze bekijkt leverziekten bij trouwe viervoeters op zoek naar nieuwe therapieën voor mensen.

Better, faster, stronger

Moeten we voortaan fit onder het mes? Fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Karin Valkenet (UMC Utrecht) onderzoekt of je met fitnessoefeningen sneller en beter herstelt na een operatie. Superfit snel je 'ouwe ik'!

Raoul Heertje vertelt nog 1 keer

Raoul Heertje gaat zonder gêne tegen de stroom in. Heertje observeert en fileert alles wat krom is, maar recht zou moeten zijn. Laat je meeslepen in Heertjes verrassende én verfrissende kijk op de samenleving

Beter voor je borsten

Kankeronderzoeker dr. Evelyn Monninkhof (UMC Utrecht) zoekt naar manieren waarmee je zelf het risico op borstkanker kan verkleinen. Bewegen en afvallen zijn gezond, maar heb je ook minder kans op borstkanker als je dit doet?

Sharing is caring?

Van taxi-chauffeuren met je eigen auto en je huis verhuren tot je cirkelzaag uitlenen aan de buren. Met Über, Airbnb en Peerby lijkt het alsof delen het nieuwe kopen is. Innovatie-expert Toon Meelen (UU) legt uit hoe nieuw, duurzaam en sociaal de deeleconomie werkelijk is.

Haal het beste uit je DNA

Je genetische achtergrond is geen vast gegeven. Psychiater dr. Marco Boks (Hersencentrum, UMC Utrecht) legt uit dat genen namelijk 'aan' en 'uit' kunnen staan. Zo hebben stress en voeding bijvoorbeeld invloed op onze genen. Hoe haal jij het beste uit je DNA?

Dichter Ingmar Heytze - De wereld op je dak

Dichter, performer en columnist Ingmar Heytze is een Utrechter in hart en nieren. Hij is net zo lief in zijn eigen stad als elders in de wereld, maar op 4 juli komt de wereld naar hem toe als het Tourcircus in de Domstad neerstrijkt. De gele fietsen en Nijntjes vliegen in het rond. Hoe presenteert Utrecht zich op die dag? Heytze laat er een scherpe analyse op los. Wat had ook anders gekund?

Wie ben ik?

Pubers zijn niet de makkelijkste. Niet alleen zijn zij vaak in conflict met hun ouders, maar ook met zichzelf. Sociaal wetenschapper prof. Susan Branje (UU) over identiteitsvorming op die moeilijke leeftijd.

Begrijpelijke taal

Bijsluiters van geneesmiddelen, hypotheekoffertes of gebruikersvoorwaarden: ze bevatten belangrijke info, maar zijn vaak onbegrijpelijk. Maar ook studieboeken blijken soms onleesbaar voor de leerlingen. Taalwetenschapper prof. Ted Sanders (UU) onderzoekt wat een tekst begrijpelijk maakt. Begrijp jij het?

Binnenstebuitenbrein

Wist je dat je brein pas rond je 25ste is volgroeid? Neurowetenschapper dr. Rachel Brouwer (UMC Utrecht) onderzoekt hersenontwikkeling. Meestal gaat dat goed, maar niet altijd. Waarom niet en wat merk je daarvan?

Cabaretier René van Meurs - Lekker veel van hahahaFotograaf: Anne van Zantwijk

Snel, slim en grappig: dat is cabaretier René van Meurs ten voeten uit. Hij wordt geroemd om zijn improvisatievermogen en zijn adembenemende tempo. Ben jij klaar voor zijn ongeëvenaarde hoeveelheid grappen, met af en toe een licht absurdistisch tintje?

Troubadours, Danibal en Kim Janssen van 3voor12 zijn de muzikale lijm die van dit programma één spetterend geheel maken.

EXPERIMENTENPARCOURS

Beproef jouw fiets-skills

Test het fietspad van de toekomst met oculus rift: of je nu naar boven, links of achter je kijkt, je begeeft je in een virtuele wereld én op de fiets! Hou jij hem recht? Test obstakels en gevaarlijk bochten en help zo innovatief onderzoek vooruit!

Ministry of silly walks

Heb jij o-benen, x-benen, platvoeten of voetbalknieën? Laat je loopje wetenschappelijk onderzoeken en maak je eigen bewegingsprofiel. Aan de hand daarvan kun je zien hoe je loopt. En test of jij makkelijker op naaldhakken of plateauzolen loopt dan je vrienden. Leer goed op eigen benen staan bij dit festivals eigen Ministry of Silly Walks.

Virtuele festivalganger

Oefen je gespreksvaardigheden met een serious game. Hoe spreek je iemand aan op ongewenst gedrag, hoe maak je contact met een vreemde, of hoe weiger je een verzoek? Wel zo handig als je even in je eentje bent omdat je vrienden bij de bar in de rij staan. Speel meerdere malen en ontdek wat werkt en wat niet!

Op naar de top

Adem in, adem uit. Wat zijn de grenzen aan jouw lichaam? Dit is je kans om de inhoud van je longen te testen en je ademspieren te trainen. Is jouw longfunctie beter dan die van je vriend of vriendin? En hoe goed scoor jij op het apparaat dat inademen net iets moeilijker maakt? Een blaastest, maar dan net even anders...

WETENSCHAPSCIRCUS

Science in concert

Een bijzonder concert: toppianist Christiaan Kuyvenhoven op het podium met neurowetenschapper prof. Iris Sommer (UMC Utrecht). Hij speelt, zij vertelt over hoe je muziek kunt waarnemen, met én zonder echte muziek. Doe mee met dit live experiment voor de optimale muziekervaring!

Einstein en Pythagoras op de plankenFotograaf: Jaap Reedijk

Wiskundige Jan Beuving en natuurkundige Daan van Eijk, beiden UU-alumni, brengen exacte wetenschap naar deBeschaving. Zo kunnen de bèta's hun hart ophalen en de alfa's hun cijfers. Samen vangen zij de wetenschap van A tot Z in splijtende liedjes en priemende verhalen. Geen zorgen, je wordt niet overhoord. Prepare for a nerdgasm!

Ga voor de volledige programmering naar de website van het festival: www.debeschaving.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over de kaartverkoop.