Het Grote Stadsdebat

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

Al kun je dankzij internet contact houden met mensen die je ontmoette op reis of de liefde vinden in een uithoek van het land, de plaats waar je woont is nog steeds belangrijk voor je identiteit. Wie je tegenkomt in je dagelijkse omgeving, in de winkel en bij culturele activiteiten in de buurt, draagt bij aan hoe je je voelt. Utrecht scoort hoog als 'creatieve stad', vol gezonde, hoogopgeleide mensen, waar veel te doen is en voor elk wat wils.

Toch is het leven dicht op elkaar niet altijd eenvoudig, en niet iedereen kan het op eigen kracht. Sommige wijken doen het beter dan andere. Nu de landelijke overheid zich terugtrekt, worden de stad en de regio meer verantwoordelijk voor het welzijn van hun inwoners. Van burgers wordt verwacht dat zij steeds meer zelf oplossen. Big government is uit, big society is in. Maar wie heeft dan nog welke verantwoordelijkheid? Hoe maak je inzichtelijk of de gekozen aanpak werkt? Hoe zorg je dat burgerinitiatieven effectief en democratisch zijn en ook anderen inspireren? Gemeente en provincie zijn hier dag in dag uit mee bezig en de universiteit doet en denkt mee. Jij ook?

Deze drie debatten over lokale mensenrechten, burgerschap en samen leven in de grote stad, worden mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Utrecht en georganiseerd in samenwerking met de gemeente en provincie Utrecht. Met medewerking van SETUP (centrum voor creatieve innovatie en nieuwe media, Utrecht).

Bekijk de compilatie van de drie debatten in deze korte YouTube-video.

Test welke skills van de 'ideale burger' jij het belangrijkste vindt met de SETUP BurgerSkill App.

DINSDAG 16 OKTOBER
Hufters en hoffelijkheid
Utrecht wil samen met burgers, bedrijven en instellingen de Internationale Rechten van de Mens lokaal in praktijk brengen. In Amsterdam riep wethouder Andrée van Es op tot een 'nieuwe hoffelijkheid'. Wat kunnen beide steden van elkaar leren? Met Norbert Krijnen, prof. dr. Barbara Oomen (decaan University college, UU) en prof. dr. mr. Stavros Zouridis (Tilburg University). Chris Keulemans (Tolhuistuin) leidt het debat. Prof. dr. Henk Kummeling (decaan van de factulteit Recht, Economie en Bestuurs- en Organisatiewetenschap (REBO)) zal de avond openen.

DINSDAG 23 OKTOBER
Voetbal is vrede
Sport verbroedert. Jongeren samen laten sporten geeft hen zelfvertrouwen en vaardigheden die ook nodig zijn om als burger te functioneren. Hoe verhoudt sport zich tot andere burgerinitiatieven zoals de Weekendschool? Met o.a. prof. dr. Paul Verweel (Krajicek hoogleraar USBO, UU en vice-voorzitter KNVB), Cor Jansen (directeur Marketing en Communicatie, UU en voorzitter Omni Zwaluwen), Rebecca de Kuijer (IMC Weekendschool) en studente Carrie van der Kroon (gespecialiseerd in kinder- en mensenrechten). Sofie van den Enk leidt het debat.

DINSDAG 30 OKTOBER
Sociaal ondernemerschap en innovatie
Ondernemend zijn met winstoogmerk en ook nog met een sociale doelstelling. Hoe breng je zo'n klimaat op gang en zorg je dat ondernemers kunnen groeien? Innovatielabs dragen kennis en kunde over en ook studenten zijn lokaal actief. Met prof. dr. Erik Stam (Utrecht University School of Economics), ir. Peter Linde (Bestuurs- en Organisatiewetenschap, UU), Thekla Teunis (oprichter Stichting Move), Peter Giesen (Volkskrant) en Geertje van Keulen (SIFE). Pieter Hilhorst (journalist, presentator, ombudsman) leidt het debat.