If mayors ruled the world

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Artikelen

Nog geen artikelen in deze serie

Over deze serie

This symposium is in English

Anno 2012 zijn het de burgemeesters die het verschil moeten maken. Dat is de visie van de Amerikaanse politicoloog prof. Benjamin Barber. In zijn nieuwste publicatie If Mayors Ruled the World legt Barber haarfijn uit waarom in zijn ogen burgemeesters 'aan zet' zijn; ze zijn namelijk als geen ander in staat om in de complexe, geglobaliseerde maatschappij snelle beslissingen te nemen voor de stedelijke vooruitgang. Barber pleit dan ook voor een verdergaande rol van de burgervaders. In zijn eigen woorden: de democratie begon in de steden en moet zich vanuit die steden verder ontwikkelen.

Prof. dr. Herman Wijffels, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht zal na de lezing van Barber voor een eerste reactie zorgen. In hoeverre zijn Barbers ideeën economisch haalbaar? Steden mogen dan steeds belangrijkere economische actoren in de wereldeconomie zijn geworden, maar betekent dat ook dat burgemeesters inderdaad een rol van betekenis kunnen spelen op het economische wereldtoneel? Daarna zullen we de bestuurlijke toekomstvisie van Barber en Wijffels bespreken met het publiek en in het bijzonder met de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen en Paul Depla, burgemeester van Heerlen.

In de toekomstvisie van Benjamin Barber zullen we meer gedecentraliseerde en democratische instituties krijgen die in de vorm van netwerken stedelijke problemen aanpakken. Wat betekent dit voor de rol van huidige instituties? Vooraanstaande wetenschappers van het Kenniscentrum Instituties van de Open Samenleving van de Universiteit Utrecht, dat zich richt op onderzoek naar het ontstaan en de impact van Instituties, zullen hier een reactie op geven. Of en hoe burgemeesters 'aan zet' zijn wordt gedurende de avond ook in de praktijk gebracht door een interactief spel ontwikkeld door SETUP.

In samenwerking met House of Commons.