Oost en west

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Artikelen

Nog geen artikelen in deze serie

Over deze serie

Op 9 november 2009 is het precies 20 jaar geleden dat de Muur viel. Daarmee kwam een einde aan het communistisch regime. Berlijn is inmiddels het bruisende middelpunt van creativiteit in Europa. Het Oostblok werd westers, de economische infrastructuur veranderde en het levenstempo ging omhoog. Men leefde in een roes en tegelijkertijd in onzekerheid. Berlijn onderging een transformatie en oefent sindsdien weer grote politieke, culturele en toeristische aantrekkingskracht uit. Maar de Muur bleef in de hoofden bestaan. 'Wessis' en 'Ossis' blijven hun verschillen benadrukken en koesteren hun eigen identiteit. De 'Ossis' zelfs met een zekere 'Ostalgie'. Maar hoe was het leven in de DDR nu werkelijk? Waarom gaf de DDR-leiding zich gewonnen? Door de demonstraties tegen de kruisraketten, het instorten van de planeconomie of toch de politieke druk?

Oost en west moeten nog steeds met elkaar in het reine komen. In Berlijn en in de rest van Duitsland. Maar ook voor Nederlanders en voor de toekomst van Europa is dat van belang. Gezien onze gecompliceerde relatie met onze oosterburen, is dat niet makkelijk. Toch is Niemandsland Berlijn een bron van inspiratie. Over hoe bruggen kunnen worden geslagen zonder pijnlijke herinneringen helemaal los te laten.

Sprekers: dr. Ewout van der Knaap, prof. dr. Maarten van Rossem, dr. Beatrice de Graaf, dr. Thomas von der Dunk, drs. Marlise Huijzer, Leonor Jonker, Cox Habbema.

Deze reeks, in de aanloop naar 9 november 2009, is een samenwerking met de Opleiding Duitse Taal en Cultuur, UU en de Culturele Zondag 'Niemandsland: Berlijnse muur, Utrechts cultuur' op 8 november.

In samenwerking met...

Culturele Zondagen

Opleiding Duitse Taal en Cultuur