Graaf

Prof. dr. Beatrice de Graaf

Historicus
10 opnames
Beatrice de Graaf (1976) is sinds 2014 als hoogleraar History of International Relations & Global Governance verbonden aan de Universiteit Utrecht, binnen het strategisch thema Instituties.

De Graaf is tevens voorzitter van de afdeling Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen (GIB) en betrokken bij het Utrecht Centre for International Studies (UCIS). De Graaf studeerde Geschiedenis en Duits aan de Universiteit Utrecht en de Universität Bonn (1998, cum laude). In 2004 promoveerde zij aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over de DDR (bekroond met de Max van der Stoel Mensenrechtenprijs). In 2007 was zij mede-oprichter van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme aan de Universiteit Leiden, waar zij in 2011 werd benoemd als Hoogleraar Conflict en Veiligheid in Historisch Perspectief.

Het overkoepelende onderzoeksthema van Beatrice de Graaf is de geschiedenis van veiligheid en (contra)terrorisme vanaf de negentiende eeuw. Daarnaast is De Graaf onder meer lid van De Jonge Akademie van de KNAW en de European Council on Foreign Relations. Voorts heeft ze zitting in de redactieraad van de tijdschriften Studies in Conflict and Terrorism en Terrorism and Political Violence (selectie). In 2015 werden Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan benoemd als voorzitters van de Nationale Wetenschapsagenda.