Uitgesproken idealen

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Artikelen

Nog geen artikelen in deze serie

Over deze serie

Engelstalige lezingenreeks (view English page here)

Vrede en democratie zijn de hoogste waarden in onze westerse beschaving en geven uiting aan gedeelde idealen zoals vrijheid, gelijkheid en solidariteit. In Nederland gebruiken we niet zo snel zulke grote woorden. We weten wel wat we bedoelen. Of toch niet? Het lijkt alsof onze idealen niet dichterbij komen, ondanks onze hoge levensstandaard. Er is zelfs sprake van onvrede, die plotseling kan omslaan in agressie, zoals bij de rellen in Londen en Haren. Waar komt dit vandaan?

In drie lezingen geven denkers woorden aan dit ongemak en onderzoeken hoe we onze idealen hun oorspronkelijke glans terug kunnen geven. Als we vrijheid koppelen aan verantwoordelijkheid, ontaardt deze dan niet meer zo snel in onverschilligheid? Solidariteit is belangrijk in tijden van een wereldwijde economische crisis. Hoe kunnen we grip krijgen op onze angst om tekort te komen? En hoe zorgen we dat deze en andere angsten niet het politieke debat verstikken? Misschien moet er opnieuw ruimte komen voor echte schoonheid en kwaliteit, als tegenwicht tegen een oppervlakkige cultuur waarin gelijkheid wordt begrepen als middelmatigheid.

In deze reeks herwaarderen sprekers de idealen van onze beschaving. Hoe kunnen we met een optimistische blik naar de toekomst kijken? Discussieer mee!

Georganiseerd ter gelegenheid van 300 jaar Vrede van Utrecht.

Deze lezingenreeks is in het Engels.

Maandag 11 februari
Freedom and responsibility
Theodore Dalrymple (auteur en cultuurcriticus)
Engelstalige lezing

Maandag 11 maart
Fear and solidarity
Prof. Frank Furedi (emeritus hoogleraar Sociologie, University of Kent)
Engelstalige lezing

Dinsdag 2 april
Equality and mediocrity
Prof. Roger Scruton (filosoof en kunstkenner)
Engelstalige lezing