Infecties: terug van weggeweest

Als het maar gezond is

Duur 0:45:00 — Wo 23 september 2015

Infecties: terug van weggeweest

Met betere hygiëne, antibiotica en vaccins leken infectieziekten tot het verleden te gaan behoren. Niets is minder waar.

Met betere hygiëne, antibiotica en vaccins leken infectieziekten tot het verleden te gaan behoren. Niets is minder waar. De Ebola-epidemie kostte aan meer dan 8000 mensen het leven. Hoewel die epidemie op zijn retour is, is het gevaar niet geweken. Er blijven nieuwe virussen en bacteriën opduiken. Net als mensen bewegen ze zich steeds sneller en makkelijker over de hele wereld en met bestaande antibiotica zijn ze vaak niet meer te bestrijden. Daar hebben we het vlees dat we eten al te lang mee volgespoten. Prof. dr. Roel Coutinho laat zien hoe we met ons eigen gedrag infecties steeds weer nieuwe kansen bieden. Resistentie is een groot gevaar voor de mensheid. Zijn we de evolutionaire wapenwedloop met virussen en bacteriën aan het verliezen?

Spreker

Over deze serie

Als het maar gezond is

Door technologische en medische vooruitgang leven we steeds langer, maar niet per se gezonder of gelukkiger. De remmende factor is onze leefstijl. Wat hebben we over voor een gezond leven?