Culturele wisselwerkingen in de jaren '30

Rietveld revisited

Duur 0:45:00 — Ma 4 oktober 2010

Culturele wisselwerkingen in de jaren '30

Dr. Helleke van den Braber (Algemene Cultuurwetenschappen, RUN). In de jaren dertig leek de wereld een beetje op die van nu.

Dr. Helleke van den Braber (Algemene Cultuurwetenschappen, RUN). In de jaren dertig leek de wereld een beetje op die van nu. Ook toen was er sprake van een internationale economische crisis en was men in Nederland bang voor wat er van buiten kwam. Aan de ene kant stonden de culturele grenzen wijd open, en vonden kunstenaars elkaar in een levendige internationale uitwisseling en kruisbestuiving. Ook Gerrit Rietveld bewoog zich in eerste instantie graag in internationale kringen. Maar aan de andere kant werd in Nederland de roep om bescherming van de eigen cultuur steeds luider. Cultuurwetenschapper Dr. Helleke van den Braber bespreekt hoe Rietveld en zijn tijdgenoten positie kozen in dit debat. Bovendien laat ze zien dat onderzoek naar de internationalisering van cultuur de laatste tijd een 'hot item' is binnen de cultuurwetenschappen.

Spreker

Over deze serie

Rietveld revisited

Gerrit Rietveld was als avant-gardistische architect en kunstenaar erg vernieuwend. Maar wat eens vooruitstrevend was, wordt uiteindelijk gewoon. Over De Stijl en Rietveld, die groter bleek te zijn dan zijn tijd.