The birds

De zwerm

Duur 0:45:00 — Wo 15 februari 2012

The birds

The Birds is een Amerikaanse horrorfilm uit 1963, geregisseerd door Alfred Hitchcock en gebaseerd op een kort verhaal van de Britse schrijfster Daphne du Maurier.

The Birds is een Amerikaanse horrorfilm uit 1963, geregisseerd door Alfred Hitchcock en gebaseerd op een kort verhaal van de Britse schrijfster Daphne du Maurier. De film verwijst naar een incident uit 1961 in Capitola, Californië, waarbij een zwerm grauwe pijlstormvogels massaal tegen een gebouw vloog en stierf. In de film The Birds worden de inwoners van een klein stadje aangevallen door een steeds groter en agressiever wordende groep vogels. Wat was de oorzaak van de massale gekte onder de zeevogels? En waarom vinden we deze onvoorziene gedragsverandering eng? The Birds, een echte film-klassieker, was een van de belangrijkste films van Hitchcock. Dr. Jaap Bos, psycholoog en wetenschapshistoricus, voorziet de film van een inleiding.

Spreker

Over deze serie

De zwerm

Een zwerm heeft emergente eigenschappen. Het geheel is meer dan de som der delen. Denken in termen van emergentie en zelforganisatie biedt een alternatief. Met sprekers uit verschillende disciplines.