Als de dood voor de dood?

Tegendenkers

Duur 0:45:00 — Ma 21 januari 2013

Als de dood voor de dood?

Euthanasie: “Soms noodzakelijk, altijd ingrijpend, maar voor degene die het uitvoert zo confronterend dat het eigenlijk te veel is om aan een arts te vragen.

Euthanasie: “Soms noodzakelijk, altijd ingrijpend, maar voor degene die het uitvoert zo confronterend dat het eigenlijk te veel is om aan een arts te vragen.” Achterhuis, ooit een van de tegenstanders van euthanasie, merkt bij zichzelf een verschuiving in zijn positie. Hij is minder tegen zelfbeschikking dan twintig jaar geleden. Maar er bestaan tegenwoordig ook veel meer mogelijkheden. Juist op een van die mogelijkheden gaat filosoof en schrijver Ton Vink in. Als 'tegendenker' zal Vink in het debat de plaats van 'zelfeuthanasie' in het grotere geheel van een 'goede dood' bepalen en verdedigen. Vink: “Vermoedelijk zouden we allemaal opteren voor een 'goede natuurlijke dood'. Maar de werkelijkheid gaat haar eigen gang. Voor wie zijn zelfbeschikking en bijbehorende verantwoordelijkheid serieus neemt, staat de mogelijkheid van zelfeuthanasie open. En die mogelijkheid zou op morele gronden wel eens de voorkeur kunnen verdienen.” Wat is een goede dood? Kunnen we werkelijk zelf over onze dood beschikken?

Sprekers

Over deze serie

Tegendenkers

Nieuwe ideeën en stromingen ontstaan vaak door je af te zetten tegen je voorgangers. Dit is nodig om vooruit te komen. Prof. Achterhuis, filosoof en Denker des Vaderlands gaat daarom in gesprek met vier ‘tegendenkers’.