Wetenschap in de media

Op 't randje

Duur 0:45:00 — Wo 27 februari 2013

Wetenschap in de media

Wetenschapsjournalist Hans van Maanen begeeft zich in het hol van de leeuw: hoe komt de (Utrechtse) wetenschap in de media?

Wetenschapsjournalist Hans van Maanen begeeft zich in het hol van de leeuw: hoe komt de (Utrechtse) wetenschap in de media? Van Maanen rekent wetenschappelijke publicaties na en stuit regelmatig op fouten. Wat ontdek je als je van de 'buitenkant' van het persbericht of krantenartikel doordringt tot het hart van het gerapporteerde onderzoek? Hoe weet je wanneer iemand een foutje maakt, terecht wat wegstreept of opzettelijk iets naar de hand zet als hij of zij data bewerkt? Soms is de vraagstelling al bepalend voor de uitkomst van het onderzoek. En vaak verdrijft sexy en knullig onderzoek uitstekend, maar minder spannend onderzoek. Wat is er mis met wetenschappelijke berichtgeving en wat scheelt er aan het onderzoek zelf?

Spreker

Over deze serie

Op 't randje

Wat mag je als wetenschapper en wat niet? Wie bepaalt wat wetenschap is? Welke taboes zijn er? Acht lezingen en een film over de alsmaar bewegende grenzen van de wetenschap.