Onwaarschijnlijk onderzoek: eerst lachen, dan denken

Op 't randje

Duur 0:45:00 — Wo 27 maart 2013

Onwaarschijnlijk onderzoek: eerst lachen, dan denken

Victoriaanse preutsheid weerhield honderd jaar geleden de Brit George Murray Levick ervan om zijn schokkende observaties van het seksleven van pinguïns te publiceren.

Victoriaanse preutsheid weerhield honderd jaar geleden de Brit George Murray Levick ervan om zijn schokkende observaties van het seksleven van pinguïns te publiceren. Kun je wel tegen de tijdgeest ingaan als wetenschapper? Onder het mom van 'wetenschap' kan je alles onderzoeken, maar ethisch is het misschien niet. Wat zijn de taboes binnen de wetenschap van vandaag en wat levert het op als je die doorbreekt? Onderzoek naar necrofilie bij eenden werkt snel op de lachspieren, maar zet ook aan het denken. Kees Moeliker laat zien dat lachen met en om wetenschap best kan, kijk maar naar de Ig Nobelprijzen waarmee wetenschap dankzij humor bij een breed publiek terecht komt.

Spreker

Over deze serie

Op 't randje

Wat mag je als wetenschapper en wat niet? Wie bepaalt wat wetenschap is? Welke taboes zijn er? Acht lezingen en een film over de alsmaar bewegende grenzen van de wetenschap.