Coronacommunicatie: vertrouwen of wantrouwen?

Corona 1 jaar later

Duur 0:26:13 — Ma 15 maart 2021

Coronacommunicatie: vertrouwen of wantrouwen?

Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans en psycholoog prof. dr. Kees van den Bos gaan in gesprek over de invloed van het coronavirus op onze maatschappij. Er heerst veel onzekerheid over de pandemie, wat leidt tot wantrouwen en ongemak. Hoe kunnen we dit doorbreken?

Aanvankelijk was wetenschapsjournalist Maarten Keulemans verdeeld over de ernst van het coronavirus. Maar het bericht dat het virus in de miljoenenstad Wuhan opdook, zo grondig verbonden met de rest van de wereld, baarde hem toch wat zorgen. Zijn laatste instinct bleek juist, en hij was de eerste journalist die over het coronavirus schreef in de Volkskrant. Commentaar op de politiek wordt gevoed door onzekerheid over de coronacrisis: over het virus, over vaccins, en vooral over hoe autoriteiten met de crisis omgaan. Dat is een gevoel waar wij mensen niet van houden, volgens psycholoog prof. dr. Kees van den Bos (UU). Wantrouwen in autoriteiten wordt gevoed door dubbelzinnigheden of onduidelijkheden in het beleid, terwijl we tijdens een crisis juist zekerheid en antwoorden willen. Maar zo makkelijk geeft deze crisis haar oplossingen niet prijs, en ons uithoudingsvermogen wordt voortdurend op de proef gesteld. Nieuwsgierig naar het interview met Keulemans en Van den Bos? Bekijk dan deze video.

Sprekers

Over deze serie

Corona 1 jaar later

In maart 2021 maken we de balans op met wetenschappers en andere experts. Wat weten we inmiddels van het coronavirus (en wat niet)?