Science Café: Massahysterie

Science Café Utrecht

Duur 1:33:11 — Ma 7 maart 2022

Science Café: Massahysterie

Criminoloog dr. Abdessamad Bouabid, filosoof Linde van Schuppen en mediawetenschapper dr. Dan Hassler-Forest over de dunne scheidslijn tussen bezorgdheid, angst en massahysterie.

Een 'tsunami' aan vluchtelingen zou ons land overspoelen en een groot pedofielennetwerk heeft het gemunt op onze kinderen. Cijfermatig is er geen enkel bewijs voor, en toch maakt het mensen bang. Het past in een traditie van collectieve angst, die ver teruggaat. Denk bijvoorbeeld aan de angst voor heksen in de vroegmoderne tijd, voor satanisch ritueel misbruik in de jaren 80, en voor de verdorven invloed van rock- of rapmuziek en video games op tieners in de jaren 90. Of denk aan het hamsteren van wc-rollen en andere boodschappen aan het begin de coronacrisis. Is het echt paniek om niks of zit er meer achter? Welke rol spelen de media of politici in het verspreiden van verhalen die ons bang maken?

We gaan in gesprek met criminoloog dr. Abdessamad Bouabid (EUR), filosoof Linde van Schuppen (RU) en mediawetenschapper dr. Dan Hassler-Forest (UU).

In samenwerking met TivoliVredenburg.

Sprekers

Over deze serie

Science Café Utrecht

Hoe komen we samen uit de wooncrisis? Wat zijn de oorzaken van een depressie? En wie is er verantwoordelijk voor de vervuilde lucht die wij inademen? In het Science Café zoeken we samen met wetenschappers naar antwoorden.