Het feest van de democratie

Afgelopen woensdag was het zo ver. Nederland mocht weer naar de stembus.
Leestijd 1 minuut — Vr 4 maart 2011

In Zuid-Amerikaanse landen worden verkiezingen het feest van de democratie genoemd. In Nederland vinden we het maar heel gewoon. Maar in veel landen is democratie helemaal geen feit. Maakt dat wat uit? Of is democratie ook maar een geloof? Dat is een vraag die werd gesteld aan prof. Bovens (Bestuurkunde, UU) en prof. Kummeling (Decaan Recht en voorzitter van de Kiesraad) afgelopen week bij Studium Generale. Internationale verdragen waarin rechten zijn vastgelegd, zoals mensenrechten, arbeidsrechten en milieurechten zijn ook door landen als China, India en Brazilië getekend. Maar recht hebben en recht krijgen is een tweede. Voor het afdwingen van deze rechten is de nationale staat nog steeds verantwoordelijk. Er is geen wereldregering en geen wereldtoezichthouder die toeziet op de naleving van deze rechten. Democratie maakt dus zeker wat uit.

De rechtstaat en democratie zoals we die in Nederland kennen bevatten de checks en balances die er voor zorgen dat bevoegdheden zorgvuldig worden gebruikt en macht niet wordt misbruikt. Ook de geschiedenis leert dat democratie (zeggenschap) en verdeling van welvaart tot een duurzamere samenleving leidt en meer kwaliteit van leven. Het gemopper op provincie, de Eerste kamer en waterschappen is vast van alle tijden. Maar in feite zijn deze instituties, iets verder op afstand van de waan van de dag, erg belangrijk voor ons aller welzijn en de leefbaarheid van ons land.

Hopelijk hebt u uw stemrecht gebruikt!

Bekijk hier de lezing van 22 februari 'Van government naar governance' van prof. Bovens en prof. Kummeling en/of bekijk de lezing van prof. Bovens over 'Het vertrouwen in de politiek'.