Programma festival deBeschaving bekend

Laat je verrassen door topwetenschappers
Leestijd 2 minuten — Di 7 juni 2011

Het programma van festival deBeschaving is helemaal rond en nu is ook het zogenaamde blokkenschema te downloaden (klik hier voor pdf). Bekijk welke bands dj's en natuurlijk wetenschappers wanneer op welke plek te vinden zijn. Wil je alvast weten hoe je je weg moet vinden tussen alle tenten en festiviteiten, bekijk dan ook de plattegrond van het festivalterrein (pdf). Dit jaar vindt deBeschaving voor het eerst plaats in de Botanische Tuinen. Een wel heel bijzondere locatie, met een fort, spannende paadjes, prachtige bloemen en maar liefst vijf tenten. De tent met het wetenschapsprogramma heet deBestuiving. Dus kom langs en laat je bestuiven!

Om elf uur opent prof. dr. Frans de Waal het festival met een lezing. Elke bezoeker van deBeschaving is welkom in het Educatorium. Kom ook voor een exclusieve lezing van deze vooraanstaande Nederlandse wetenschapper!

Om twee uur gaat het wetenschapsprogramma op het terrein van start. Vraag jij je ook wel eens af hoe beschaafd de mensheid eigenlijk is? Bioloog Frans de Waal wordt geïnterviewd over zijn visie op de rol van empathie in de evolutie.

Om half vier: Een flexibele stamcel maken - die kan uitgroeien tot ieder type cel in je lichaam - door 'het geheugen te wissen' van een doodgewone huidcel. Het klink sci-fi, maar het gebeurt al. Niels Geijsen van het Hubrecht Instituut (UMC Utrecht) vertelt.

Kwart over vijf start het Masterpeace debat. Hoe los je oorlog in de buurt en oorlog internationaal op? Masterpeace is een bottom-up vredesinitiatief dat wereldwijd miljoenen mensen wil mobiliseren, onder het motto 'Creating Peace. Together'.

Om zeven uur neem je een kijk in het brein. Door met een eyetracker live op het podium de oogbewegingen van een testpersoon te meten laten Ignace Hooge en Stefan van der Stigchel (Psychologische Functieleer, UU) je zelf ervaren wat er gebeurt als ons visuele systeem wordt gebombardeerd met informatie.

Het geheel sluit af met de enige echte Quest Quiz, gepresenteerd door Isolde Hallensleben.

Lees verder over alle programma's op de website van deBeschaving. Daar kun je ook je kaartje kopen.