Wat zeggen weersvoorspellingen?

Met weersvoorspellingen bewegen we ons op glad ijs
Leestijd 2 minuten — Vr 12 augustus 2011

Als je doordeweeks druk aan de studie bent, wil je graag weten of je aankomend weekend in het park kunt liggen. Wat zeggen nu die percentages die in weerberichten worden vermeld? Er staat bijvoorbeeld dat op zaterdag 70% kans is dat het gaat regenen. Is het dan zo dat het 70% van de dag gaat regenen? Of is er in 70 procent van het land regen, of is in een willekeurige plaats in Nederland de kans op regen 70 procent? Dit laatste is het geval. Je hebt dus veel aan de getallen als ze heel hoog of juist heel laag zijn. Als er 10 procent kans op regen is, kun je er bijna zeker van zijn dat je in het park kunt liggen in het weekend. Als de kans 90% is op regen, kun je beter een binnenactiviteit bedenken.

Het KNMI doet veel onderzoek naar weersvoorspellingen. Zij bekijken hoe betrouwbaar hun weersverwachtingen waren. Het blijkt dat voor de temperatuur 85 procent van de voorspellingen goed zijn. Dat wil zeggen dat de werkelijke temperatuur minder dan twee graden verschilt met de verwachte temperatuur. Temperatuur is redelijk goed te voorspellen maar bijvoorbeeld bewolking en neerslag zijn een stuk moeilijker te bepalen.

In het onderzoek van het KNMI naar de voorspelbaarheid van het weer gebruiken ze gegevens van het huidige weer om toekomstig weer te voorspellen. Het chaotische gedrag van de atmosfeer speelt daarbij een grote rol. Als echter een kleine fout sluipt in de metingen van het huidige weer, kan dit voor een grote fout zorgen in de voorspellingen van het weer voor de komende dagen. Dit zorgt voor een groeiende onbetrouwbaarheid in het voorspellen van weer op de lange termijn. Weersverwachtingen die gegeven worden over meer dan 15 dagen zijn niet meer betrouwbaar. In Nederland kun je je het beste maar zo flexibel mogelijk opstellen. Kun je niet buiten in het park liggen, dan maar naar een mooi museum of concert!