Leestip: Expodium in Detroit - update

Leestijd 2 minuten — Di 15 november 2011

Update: Na een aantal weken in Detroit is het tijd voor 'tweede indrukken'. Friso Wiersum schrijft over Detroit als stad van ruïnes én van kansen, waar een do-it-yourself-mentaliteit heerst. Lees de nieuwste posts op het Expodium blog.

Expodium organiseert sinds 2009 een programma in de Amerikaanse stad Detroit, gebaseerd op het uitwisselen van ervaring en kennis op het gebied van urban challenges. Onlangs vertrok Friso Wiersum als vijfde resident. Op het blog New Strategies DMC houdt hij een blog bij.

Expodium: 'De situatie in Detroit is een uniek voorbeeld van een postindustriële stad waar het urbane en het landelijke tot ver binnen de stadsgrenzen samenkomen. Deze paradoxale stedelijke situatie levert mogelijkheden voor nieuwe interpretaties en definities van de stad.'

Expodium selecteert kunstenaars voor een werkperiode van negen weken in Detroit. Vuistregel bij het begin is om zich in de bestaande netwerken van culturele activiteiten te begeven en daarbij de eerste aannames die de kunstenaars over deze stad hebben, te laten varen. Door de mouwen op te stropen en betrokken te raken bij wat er al aan de gang is, leren de kunstenaars over de stad en haar dynamiek, problemen en ethiek als participanten en observatoren. Dit bewustzijn en begrip vormt de basis voor het uitvoeren van projecten die in Detroits specifieke stedelijke situatie wortelen. Het programma genereert zo een maximale hoeveelheid informatie die gebruikt kan worden voor de projecten in Utrecht; hoe meer tijd en toewijding wordt geïnvesteerd, hoe meer bruikbare kennis en informatie dit oplevert. Bovendien richt deze methode zich op kritische reflectie op de natuur en het format van artist-in-residencies en hun van te voren vastgestelde structuur.

Lees verder bij New Strategies DMC.