De kosmos als Zwitsers uurwerk

Wat was er voor de oerknal?
Leestijd 1 minuut — Di 22 mei 2012

Afgelopen donderdag tijdens een speciale uitzending van De Wereld Draait Door, gaf prof. Robbert Dijkgraaf een college over het ontstaan van het universum en de aarde. Aan de hand van oude modellen, animaties en demonstraties met de zon als grapefruit en de aarde als een peperkorrel, gaf hij een groot publiek inzicht in de complexe materie. Het heelal is onvoorstelbaar groot en gedurende het uur werd duidelijk hoe weinig wij weten, want wat is er eigenlijk achter het heelal, waar is het van gemaakt? Wat was er dan voor het ontstaan van de kosmos? Bij Studium Generale boog prof. dr. Renate Loll zich al eerder over deze vraag in de lezing 'Was there a "Time" before the Big Bang'? Hierin geeft zij via een ultrakorte geschiedenis van het natuurkundige denken over tijd en een uitleg over onderzoek op dit gebied antwoord op de prangende vraag.

Wil je meer college van prof. Robbert Dijkgraaf? Kijk dan zijn lezing 'wiskunde als misdaadroman' terug.