Pingo ergo sum: ik schilder dus ik ben

Krampachtig aan het pielen op het kleine scherm van je iPhone om een tekening te maken voor Draw Something? Dat is binnenkort wellicht verleden tijd.
Leestijd 2 minuten — Vr 18 mei 2012

De Duitse kunstenaar Adi Hoesle is er namelijk in geslaagd een apparaat te ontwikkelen waardoor je met je hersenen een schilderij kan ontwerpen. Hij ontwikkelde samen met prof. dr. Andrea Kübler van de Universiteit van Würzburg een machine die gedachten vertaalt in schilderijen.

De hersengolven worden gedecodeerd door middel van een eeg-scan. Deze scan wordt gemaakt met een soort rood kosmonautenhoedje dat de brainpainter draagt tijdens het maken van zijn of haar meesterwerk. In dit hoedje zitten elektroden die de hersensignalen meten. Deze nieuwe manier om kunst te maken kan een uitkomst zijn voor verlamde mensen. Zonder hun handen te gebruiken, kunnen ze toch creatief bezig zijn.

Het project is een goed voorbeeld van hoe kunstenaars en informatici hun krachten bundelen om samen vragen met betrekking tot kunst te verkennen. Het project hebben ze Pingo ergo sum genoemd, oftewel ik schilder dus ik besta. Dit verwijst naar de bekende uitspraak cogito ergo sum van de Franse filosoof René Descartes. Hiermee zegt Descartes dat je aan alles kunt twijfelen, behalve aan het feit dat je bestaat. Verlamde mensen hebben soms het gevoel niet meer te bestaan, juist omdat ze niet veel meer kunnen. Door de techniek worden hun mogelijkheden echter uitgebreid en kunnen zij zich verdiepen in vormen en kleuren en productief bezig zijn. En zo weer het gevoel krijgen van bestaan. Volledig verlamde deelnemers van het project hebben aangegeven het spannend en leuk te vinden.

In de toekomst kunnen we dus misschien onze Drawsome-tekeningen maken met onze gedachten. Dit is handig, want ook al is het beeld je soms nog zo bekend, weinig mensen zijn in staat het plaatje vervolgens perfect op papier te zetten. Je gedachten omzetten in tekeningen is in dit geval dus een uitkomst. Wie weet wat voor interessante nieuwe kunststromingen het brainpainten nog kan opleveren.

Lees meer over een andere vorm van hersenkunst in het artikel over Hersenwetenschap is kunst. Om jezelf te ontpoppen tot een brainpainter, bezoek je de expositie in de Rostocker Kunsthalle in Duitsland. Eerder werd bij Studium Generale ingegaan op beeldwetenschap en de effecten van kunst in het brein. Kijk hiervoor de lezingen uit serie Geloof je ogen niet terug.