Boeken top 3 van prof. dr. Klaas van Egmond

Welke titels mag je niet missen voor het einde van de wereld?
Leestijd 2 minuten — Vr 20 juli 2012

Op 21 december om 21.12 uur precies zal volgens de Mayakalender de wereld in zijn huidige vorm vergaan. De een kijkt er naar uit, de ander ligt er nu al wakker van. Of je vindt het grote onzin. Recent kwam men tot de ontdekking de tijd ook pas afgelopen kan zijn in het jaar 2208 of 2220. Onzekerheid alom. Maar voor het geval dat het einde nabij is willen we er toch nog wel iets van maken. Een aanleiding om een goed boek te lezen is altijd welkom.

Wij vroegen een aantal wetenschappers wat volgens hen de drie boeken zijn die we allen gelezen moeten hebben voor de avond van 21-12-2012.

De top 3 van prof. dr. Klaas van Egmond:
"ik denk niet dat de wereld eind 2012 zal vergaan. Wel zal het het einde zijn van een lange periode van ontwikkeling. De Maya's voorspelden een gelaagde tijdsontwikkeling waarbij steeds weer een versnelling (van de ontwikkeling) optrad met een factor 20. De tijd begint dan inderdaad met de oerknal 15 miljard jaar geleden. De laatste versnellingen waren het gelijktijdig ontstaan van Egypte, Sumerie, Inca-bescaving etc. 5200 jaar geleden (13 x 20 tot de macht 2), de uitvinding van de stoommachine zo'n 260 jaar geleden (13 x 20 tot de macht 1), de doorbraak van internet zo'n 13 jaar geleden (13 x 20 tot de macht 0) en dit jaar (13 x 20 tot de macht -1) de ontploffing van het financiële systeem. Alle ontwikkelingen zijn dan naar 'oneindig gegaan' en komen dan dus (alleen al theoretisch) tot stilstand. De enige zinnige literatuur op dit vlak is wat mij betreft":

1. Johan Calleman: The Mayan Calendar (Bet-Huen Books)
2. Johan Calleman: The Mayan Calendar and the transformation of consiousness
3. Geoff Stray: Voorbij 2012; een volledig overzicht van eindtijdvoorspellingen (Ankh-Hermes)

Lees ook de top 3 van:
> dr. Beatrice de Graaf