Boeken top 3 van prof. dr. Bert Theunissen

Op 21 december om 21.12 uur precies zal volgens de Mayakalender de wereld in zijn huidige vorm vergaan.
Leestijd 2 minuten — Vr 10 augustus 2012

De een kijkt er naar uit, de ander ligt er nu al wakker van. Of je vindt het grote onzin. Recent kwam men tot de ontdekking de tijd ook pas afgelopen kan zijn in het jaar 2208 of 2220. Onzekerheid alom. Maar voor het geval dat het einde nabij is willen we er toch nog wel iets van maken. Een aanleiding om een goed boek te lezen is altijd welkom.

Wij vroegen een aantal wetenschappers wat volgens hen de drie boeken zijn die we allen gelezen moeten hebben voor de avond van 21-12-2012. Welke titels mag je niet missen voor het einde van de wereld?

De top 3 van prof. dr. Bert Theunissen:
1. Man and the Natural World(1983) van Keith Thomas (vertaald als Het verlangen naar de natuur, 1990). Thomas beschrijft hoe onze verhouding tot dieren in de laatste paar honderd jaar is veranderd. Het boek is geestig, schrijnend, onderhoudend en onthutsend. Het eindigt met een paradox: hoe kan het dat wij onze huisdieren steeds meer als mensen behandelen, en onze landbouwhuisdieren steeds meer als beesten?

2. Darwin (1991) van Adrian Desmond en James Moore (vertaald als Darwin, de biografie, 2008). Niet alleen een relaas over de wording van de evolutietheorie, maar een achtbaanrit door Darwins privéleven. Wie denkt dat je veel avonturen beleefd moet hebben om interessant te zijn voor een biograaf, ziet in dit boek zijn ongelijk bewezen. Darwin zit vooral thuis, zich tot krabbens toe drukmakend over zijn theorie, en dat is spannend als een thriller.

3. Bruno Latour, Science in Action (1987) (vertaald als Wetenschap in actie, 1988). Latours kijk op 'hoe wetenschap werkt' sloeg indertijd in als een bom: alles wat je over wetenschap denkt te weten gaat op de schop. Als je het boek uit hebt weet je niet goed of je het moet koesteren of in de open haard gooien. Maar het verandert je blik op de wetenschap onomkeerbaar, ook als je het niet met Latour eens bent.

Lees ook de top 3 van:
> dr. Beatrice de Graaf
> prof. dr. Klaas van Egmond