Apenkonten

Nederlandse onderzoekers hebben dit jaar twee Ig Nobelprijzen gewonnen, de wetenschappelijke prijs voor "onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en dan aan het denken zet".
Leestijd 1 minuut — Ma 24 september 2012

De prijzen werden donderdag uitgereikt op de Harvard-universiteit. Anita Eerland en Rolf Zwaan kregen de prijs voor hun onderzoek naar de vraag waarom de Eiffeltoren kleiner lijkt als je naar links leunt.

Bioloog Frans de Waal kreeg de prijs voor zijn ontdekking dat chimpansees soortgenoten kunnen herkennen aan foto's van hun billen (referentie: "Faces and Behinds: Chimpanzee Sex Perception" De Waal and Pokorny). Frans de Waal vindt het winnen van de prijs een eer: "Er moet meer gelachen worden om wetenschap. Humor geeft ruimte om je onderzoek uit te leggen". Meer weten over chimpansees en empathie? Bekijk dan de lezing die Frans de Waal in 2011 bij Studium Generale gaf. Hoe beschaafd zijn we eigenlijk? En wat kan de mens leren van onderzoek naar apen?