Grote denkers, grote inzichten

Wat hebben de inzichten van de grootste denkers gemeen?
Leestijd 1 minuut — Di 9 april 2013

Wetenschappelijk forum Edge.org vroeg wetenschappers en intellectuelen naar de elegantste, mooiste en diepzinnigste verklaringen die zij kennen. Hun antwoorden zijn verzameld in de bundel Dit verklaart alles. 156 denkers over de meest elegante inzichten aller tijden.

Naast klassiekers als Darwins idee van natuurlijke selectie en Einsteins relativiteitstheorie, treffen we inzichten aan over hersenen, de relatie tussen lichamelijke processen en hoe we denken over anderen, en de manier waarop we belangrijke beslissingen maken.

Wat hebben grote denkers en hun inzichten gemeen? En wat hebben we nu nog aan die inzichten? In de lezingenreeks kennis voor de toekomst gingen we in op vier grote denkers die een inspiratiebron vormen voor wetenschap zoals die vandaag de dag wordt beoefend. Wat kunnen toekomstige wetenschappers van een genie als Newton leren? Wat kan Florence Nightingale bijdragen aan het tackelen van hedendaagse problemen in de zorg? Hoe veranderden de ideeën van Darwin de wereld? De psychoanalyse is in wetenschappelijk opzicht omstreden, maar toch heeft Freud een enorme impact gehad om onze cultuur. Hoe kan dat? Bekijk de lezingen van o.a. prof. Paul Schnabel en prof. Floris Cohen hier terug.