Jan van Hooff bij NTR Academie over apengedrag

Waarom apen net mensen zijn
Leestijd 1 minuut — Di 27 augustus 2013

De NTR academie is een serie waarin twintig Nederlands(talig)e wetenschappers, schrijvers, visionairen en andere bevlogen sprekers houden een lezing over onderwerpen die bepalen in wat voor tijd wij leven. Op 29 juli sprak prof. dr. Jan van Hooff in de uitzending over de menselijke aspecten van apengedrag. Zo zijn ze slim en sociaal, maar kunnen ze ook streken uithalen.

Bij Studium Generale sprak Van Hooff over het 'nature/nurture' debat in de reeks 'Broodje Brein'. Vanuit de gedragsbiologie ging hij in op de discussie over gedrag, genen en omgeving. Zijn conclusie is dat een eigenschap niet óf aangeboren is, 'nature', óf aangeleerd, 'nurture' is. We worden voor honderd procent bepaald door onze natuur en voor honderd procent door onze omgeving. Tevens legt hij uit dat er een verschil is tussen 'biologische' en 'genetische' aanleg. De lezing kijk je hier terug.