Broodjeaapverhalen

Broodjeaapverhalen
Leestijd 1 minuut — Ma 3 februari 2014

Inktvisringen zijn gemaakt van varkensanus, en Oost-Europese bendes tekenen symbooltjes op huizen om aan te geven wat er te halen is voor inbrekers: twee voorbeelden van broodjeaapverhalen of 'urban legends'. Mediawetenschapper Peter Burger promoveerde er vorige week op. Hij onderzocht specifiek misdaadverhalen die hardnekkig maar niet te bewijzen zijn, zoals die van de 'Smiley-bende'. Zijn oorspronkelijke insteek was het kraken van de formule van het broodjeaapverhaal. Dat bleek onmogelijk omdat veel verhalen wel écht waar zouden kunnen zijn. Bij Studium Generale organiseerden we de serie 'Broodje aap' waarin wetenschappers spraken over bekende 'broodjeaapverhalen' op het terrein van hun vakgebied, zoals 'rood haar sterf uit' en 'van slaaptekort kun je doodgaan'. Overigens maakte Peter Burger toentertijd de inleiding van zijn boek De jacht op de Veluwepoema. Sagen en geruchten uit het moderne leven voor download beschikbaar.