Sneller dan ik hebben kan: vooruitblik najaarsseizoen

Technologie verandert onze wereld en ook Studium Generale gaat mee
Leestijd 2 minuten — Di 26 augustus 2014

Bijna tien jaar geleden werd YouTube gelanceerd en sinds 2007 nemen wij lezingen op bij Studium generale. Terwijl het uitbrengen van een bundel na een serie lezingen vroeger drie jaar kon duren, kun je nu online live meekijken en lees je binnen twee dagen op ons weblog hoe de spreker de hoofdvraag die we voorlegden beantwoordde. Vanaf najaar 2014 zijn alle lezingen ook via een snelle app (Lezing gemist) terug te zien, bijvoorbeeld via je telefoon terwijl je in de rij staat voor de kassa. Technologie verandert onze wereld. Dit najaar spreken we over de wereld van het snelle geld en hoe die is ontstaan in de afgelopen eeuwen. De reputatie van banken en beurzen is gedaald, maar hoe zou de wereld er uit zien zonder? Kunnen we het huidige model doorontwikkelen? Ook onderwijs wordt steeds sneller.

Kantelende visie

De eisen van 'tijgermoeders' aan de lessen van hun kroost, de druk om te standaardiseren, de toetsgekte, het is onderwerp van gesprek in de serie 'in de schoolbanken'. De globalisering en de mens als nomade, en de betekenis van immigratie voor onze identiteit komen ter sprake tijdens het symposium 'Ontworteling'. Maar ook doorbraken in de natuurkunde zullen ons wereldbeeld blijven kantelen. Tijdens de nacht van Descartes vragen we vooraanstaande natuurkundigen naar hun visie.

Fast en slow

in de lunchlezingen vanaf september schetsen we fascinerende ontwikkelingen in de medische wetenschap en vragen ons af in hoeverre wij die nog sturen. Welk deel van ons leven is nog voorbehouden aan echt menselijk contact? Wat betreft de bijeenkomsten van Studium generale weet ik het wel: juist de combinatie
van online en offline ontmoeten is zo aantrekkelijk. Fast en slow tegelijk. in de zaal de tijd nemen, omdat wetenschap dat nodig heeft, maar ook snel kunnen reageren via Twitter. Om het makkelijk te maken heeft elke serie nu een eigen hashtag (#), zodat je ook virtueel andere geĂ¯nteresseerden ontmoet en gemakkelijk verder kunt praten. Wees welkom komend najaar!