Gezond eten

Tips voor gezonder eten
Leestijd 1 minuut — Ma 6 oktober 2014

Wat is gezond eten? Gehypete superfoods, onbetrouwbare keurmerken en vage e-nummers en etiketten: het maakt inzicht over voeding er niet duidelijker op. De NRC Next publiceerde afgelopen vrijdag een vijfstappenplan voor in de supermarkt. Het plan komt neer op minder suiker, minder zout en minder vet eten. De WRR bracht diezelfde dag het rapport 'Naar een voedselbeleid' uit. Ook hierin staat het advies om de consumptie van zout, suiker en vet te minderen. Volgens het WRR-rapport kan de burger dit niet alleen, maar moet de overheid ingrijpen. Duurzame voedselproductie moet meer aandacht krijgen. Verminderde melk- en vleesproductie en consumptie is een stap in de goede richting. In de lunchserie 'Framing Food' lag de relatie tussen voeding en gezondheid onder de loep. Dr. Hans Dagevos (Consumptiesocioloog, WUR) sprak over veranderingen in eetgedrag en voedingsstijlen. Hij legt uit hoe de eetcultuur in Nederland aan het veranderen is. Zo zijn er steeds meer 'flexitariërs', mensen die incidenteel vlees en/of vis eten, een positieve en belangrijke ingang naar meer bewustzijn over gezondheid en voeding. Kijk de lezing 'Je bent wat je eet' terug en ontdek dat dit cliché nog altijd springlevend is.