Blauwe vinkjes

'Gewoon even niks doen' is een unicum geworden
Leestijd 1 minuut — Ma 10 november 2014

De populaire messengerdienst Whatsapp introduceerde een nieuwe functie: de blauwe vinkjes. Hiermee kunnen gebruikers zien of het verstuurde bericht is gelezen door de ontvanger. Er ontstond meteen discussie. Veel gebruikers klaagden: het zou een inbreuk op de privacy zijn én mensen worden er onzeker van als het bericht is gelezen en er geen reactie komt. Daarbij voelt de ontvanger steeds meer druk om meteen te reageren. Dit is geen overdreven situatie: psychologen bevestigen de mentale problemen die deze technologie veroorzaakt. Naast Whatsapp zijn er talloze andere sociale applicaties: Facebook, Snapchat, Twitter, Instagram en natuurlijk gewoon je mail. Het checken en updaten van alle statussen geeft verslavende prikkels aan ons brein. Hierdoor wordt 'gewoon even niks doen' een unicum. In 2009 sprak schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen over de ervaring van tijd en de schoonheid van verveling. Is er nog wel ruimte om te genieten van vertraging, verveling en de rust van het wachten? Kijk 'De tijd dringt' terug.