Mars One onzin?

Enkeltje Mars niet over 10, maar over 100 jaar
Leestijd 1 minuut — Ma 23 maart 2015

Het project Mars One, dat honderd mensen een enkeltje Mars wil geven, is volgens één van de deelnemers zwendel. Hij gaf een interview waarin hij een aantal misstanden aan de kaak stelde: de organisatie is vaag, heeft geen geld in kas en er is een gebrekkig selectieproces. Prof. dr. Gerard 't Hooft, natuurkundige en Nobelprijswinnaar, gelooft niet dat de lancering van de missie al in 2025 kan plaatsvinden, maar eerder over 100 jaar. Veel van de techniek die noodzakelijk is voor het slagen van het plan is niet beschikbaar of nog in ontwikkeling. Veilig op de planeet aankomen is al lastig, maar daar overleven is natuurlijk de grootste uitdaging. In de reeks 'De speurtocht naar buitenaards leven' liet wetenschapsjournalist Govert Schilling ons kennismaken met de allernieuwste inzichten over het heelal. Hij legde uit dat Mars de enige planeet in ons zonnestelsel is waar mogelijkheid van leven is. Toch zullen er ongetwijfeld exoplaneten (planeten die in een baan rond een andere ster dan de zon draaien) zijn die als twee druppels water op de aarde lijken. Misschien is een missie naar zo'n soort planeet een beter idee?