Athena's Angels

Seksisme in de wetenschap is actueel
Leestijd 1 minuut — Di 26 mei 2015

“Wij zijn al hoogleraar, dus we kunnen makkelijk onbeschaamd activistisch zijn.” Vanuit deze positie lanceren prof. dr. Judi Mesman, prof. dr. Eveline Crone, prof. dr. Ineke Sluiter en prof dr. Naomi Ellemers vandaag het online platform Athenas Angels. Op dit platform kunnen vrouwelijke wetenschappers vrouwonvriendelijke ervaringen in de wetenschap delen. Van brieven met de aanhef 'Meneer' tot een vrouwelijke collega die de vraag krijgt of ze niet van voorbehoedsmiddelen heeft gehoord als ze haar zwangerschap bekendmaakt. Klein of groot, seksisme in de wetenschap is een actueel probleem.

Een van de initiatiefnemers, prof. dr. Ineke Sluiter, sprak bij Studium Generale over de rol van de academicus in het maatschappelijke debat. Hierbij richtte ze zich op de verschillen tussen Amerika en Nederland. Met Sluiters nieuwe initiatief laat ze zien hoe het moet door vrouwonvriendelijkheid in de wetenschap in kaart te brengen. Bekijk ook ons dossier Vrouwen in de wetenschap waarin vrouwelijke wetenschappers in de schijnwerpers worden gezet.