Delen, delen, delen

Deeleconomie: duurzaam maar ook risicovol
Leestijd 1 minuut — Do 2 juli 2015

Lezing gemist dit voorjaar? Geen nood! Lees de short reads van het voorjaarsprogramma en raak wijzer in weinig woorden. Deze keer: de deeleconomie.

De deeleconomie groeit snel doordat iedereen zijn auto, appartement of goederen online kan aanbieden. Tijdens het Culturele Zondagen College sprak prof. Koen Frenken (Innovatiestudies, UU) over de voordelen en keerzijden van de deeleconomie: van duurzame winst, tot sociale risico's. Frenken: “Er is sprake van deeleconomie als consumenten elkaar tijdelijk toegang geven tot hun onderbenutte goederen.” Dat kan duurzame winst opleveren: zo hoeven er door Peerby minder goederen geproduceerd te worden en door Snappcar kan het aantal autoritten enorm dalen. Maar de deeleconomie brengt ook sociale risico's met zich mee. Anders dan wanneer je werkt bij een bedrijf en sociale zekerheden hebt, betaalt Uber niet door als je ziek bent. En wat als je al je inkomsten verdient via Airbnb en je van het platform gegooid wordt? Je bent dan in één klap al je inkomsten en je contact met klanten kwijt. Een grotere diversiteit aan websites kan er in de toekomst voor zorgen dat mensen minder afhankelijk zijn van één platform met een monopoliepositie. De deeleconomie staat nog in de kinderschoenen, maar heeft volgens Frenken veel potentie.