Moordmachine

Doden moeten we niet overlaten aan robots
Leestijd 1 minuut — Ma 3 augustus 2015

Een machine die beslist over leven en dood, dat kan toch niet de bedoeling zijn? Meer dan 1000 wetenschappers en ondernemers op het gebied van kunstmatige intelligentie (A.I.) ondertekenden een open brief, waarin gewaarschuwd wordt voor zogenaamde offensieve en dodelijke autonome wapens. Denk hierbij aan drones, maar ook aan geheel onbemande wapensystemen. De voordelen – ze handelen niet uit wraak, paniek, angst of vooroordelen – wegen volgens hen niet op tegen de nadelen. Robots kennen namelijk geen compassie en inlevingsvermogen. Ook zouden dit soort wapens de drempel verlagen om een strijd aan te gaan en zo resulteren in grotere aantallen slachtoffers. Dr. ir. Rinie van Est (Rathenau Instituut) bedacht zeven stelregels om onze omgang met technologie te vormen. Eén daarvan is dat we bepaalde essentiële menselijke handelingen niet moeten uitbesteden aan machines, zoals doden, trouwen, liefhebben en zorgen voor kinderen en zieken. Voor de andere zes regels, bekijk je de lezing 'Niet té intiem'.