Poetin en Obama

Maarten van Rossem over Poetins positie op het wereldtoneel
Leestijd 1 minuut — Ma 28 september 2015

Barack Obama heeft het twee jaar volgehouden maar vandaag kan hij Vladimir Poetin niet meer ontwijken. Nu de Rus voor het eerst in tien jaar weer naar een VN overleg komt. De twee hebben een moeilijke relatie; onder andere Poetins acties in Oekraïne stemmen Obama niet goedgezind. Maar de Amerikaanse president is afhankelijk van Poetin in de strijd tegen de jihadistisch-salafistische militie IS in Syrië. Het Westen lijkt alleen de strijd tegen hen niet te kunnen oplossen. De Russische president is dan ook vol zelfvertrouwen.

Poetins onderhandelingspositie op het internationale wereldtoneel moet niet onderschat worden. Maarten van Rossem vertelde al eerder in zijn lezing 'De grote oorlog, deel 2' over de Russische politiek, en de verhouding van Moskou tot het Westen. In hoeverre moeten we Poetins verlangen voor landuitbreidingen vrezen? Kijk hier de lezing van Maarten van Rossem terug.