Saatkaç?

In Turkije was afgelopen weekend grote verwarring over hoe laat het was
Leestijd 1 minuut — Ma 26 oktober 2015

Afgelopen weekend ging in heel Europa de klok een uur achteruit. Dat zorgt nogal eens voor verwarring. Zeker in combinatie met het besluit van de Turkse regering om dit jaar de zomertijd twee weken langer te laten duren. 'Saatkaç?' (Turks voor 'Hoe laat is het?') was trending op Twitter, want niet op alle Turkse smartphones en andere elektrische apparaten was dit uitzonderlijke besluit van de regering ingesteld. De reden hiervoor was dat het 1 november, de dag van de parlementsverkiezingen, tijdens de stembusgang langer licht zou zijn. Waarschijnlijk denkt de Turkse regering dat een langer durende dag een positief resultaat op de verkiezingsopkomst heeft.

Niet geheel onterecht, want tijd speelt ook een belangrijke rol in ons brein, zo liet ook prof. Dick Swaab weten in zijn lezing 'Tijd in ons brein'. De biologische klok bevindt zich op een duidelijk te lokaliseren plaats in onze hersenen en onze klokgenen zijn het resultaat van miljoenen jaren evolutie. Geen wonder dat sommige mensen uit hun ritme raken van een dergelijke tijdsverandering.

Kijk hier de gehele lezing van Dick Swaab over tijd in ons brein terug.