Smog in China

Er hangen gigantische smogwolken boven China, maar ook wij ondervinden vele gezondheidsrisico's van luchtvervuiling. Toch doet Nederland daar niet genoeg tegen.
Leestijd 1 minuut — Ma 30 november 2015

Vandaag is de klimaatconferentie in Parijs officieel begonnen. Wereldleiders proberen een nieuw akkoord bereiken, dat een einde aan de uitstoot van schadelijke broeikasgassen moet maken. Het is een uiterste poging om klimaatverandering te remmen.Ondertussen zien we in Noord-China dat klimaatverandering niet alleen een probleem voor toekomstige generaties is. Al drie dagen hangt er een smog wolk boven Noord-China ter grootte van Spanje. Inmiddels is de luchtkwaliteit “zeer ongezond”, of zelfs “gevaarlijk”.

In de serie 'Healthy Urban Living' spraken epidemiologen prof. dr. Bert Brunekreef (UU) en prof. Jordi Sunver (University Pompeu Fabra Barcelona) over de vele gezondheidsrisico's van luchtvervuiling. Des te meer reden om paal en perk te stellen aan de uitstoot van schadelijke stoffen, door o.a. verkeer en landbouw. Prof. Brunekreef vertelde dat de huidige Europese normen niets bijdragen aan het verkleinen van de gezondheidsrisico's. Hopelijk beseffen de wereldleiders in Parijs dat het zo niet langer kan. Klimaatverandering is tegenwoordig meer een kwestie van genezen dan voorkomen.

Kijk de lezing (in het Engels) 'It's in the air' terug.