Jaar van het boek

2016 is uitgeroepen tot jaar van het boek. Een goed moment om klassiekers als 'Anna Karenina' of 'Effi Briest' een kans te geven.
Leestijd 1 minuut — Ma 4 januari 2016

Volgens de cijfers van het CBS zit de boekverkoop in de lift, ondanks dat we steeds meer lezen via de Ipad, mobieltjes en op de computer. 2016 is bovendien uitgeroepen tot Jaar van het boek. Een goed moment om de klassiekers die je eigenlijk al gelezen had moeten hebben, een kans te geven. Onderwerpen waar de personages van romans uit de 17e, 19e en 20e eeuw mee worden geconfronteerd, zoals overspel, passie en scheidingen, zijn nog steeds herkenbaar voor de moderne lezer.

In de lezingenserie 'Desperate Housewives' bespreekt prof dr. Maarten van Buuren zes beroemde romans en plaatst ze in een cultuurhistorisch perspectief. De huisvrouwen zijn misschien wanhopig, maar zeker niet afhankelijk en passief. Het wereldberoemde boek van Leo Tolstoj 'Anna Karenina' vertelt het verhaal van de gepassioneerde vrouw Anna, die haar leven zelf wil inrichten. Ze is verliefd op graaf Wronski. Daarom wil Anna scheiden van haar man, maar hij vertikt dat. Van Buuren bespreekt ook de klassieker Effi Briest, over wederom een ongelukkig getrouwde vrouw. Effi probeert haar huwelijk juist te redden door het roer om te gooien en een nieuw leven op te bouwen in Berlijn. 'Girlpower' avant la lettre dus. Wil je het 'Jaar van het boek' passend inluiden? Kijk dan één van de lezingen terug.