Pakjes- en zakjesdebat

Levensmiddelenexpert Tiny van Boekel veroorzaakt ophef onder 'foodies' en consumenten met zijn stelling dat bewerkt voedsel gezonder is dan natuurlijke producten. Hoe komt hij hierbij?
Leestijd 1 minuut — Ma 8 februari 2016

Levensmiddelentechnoloog prof. Tiny van Boekel (WUR) stelde dit weekend in een interview “Natuurlijk voedsel is ongezond”. De levensmiddelenindustrie is volgens hem uitstekend in staat om kwalitatief goede en ook veilige producten te produceren. En dat is maar goed ook met de stijgende wereldpopulatie. Van Boekel pleit dus voor bewerkte producten zoals tomatenpuree uit blik of pakjes gedroogde soep, die in de huidige voedingstrend vaak verketterd worden. Zo stelt invloedrijk voedingsjournalist en schrijver Michael Pollan in zijn 12 geboden: "Don't eat anything your grandmother wouldn't recognize as food.” Van Boekels op het oog tegengestelde mening valt bij het grote publiek dan ook verkeerd. Op Twitter zijn de reacties voornamelijk boos en verward: hoe kan een professor zoiets zeggen? Zelf koken met verse producten is toch juist goed?

Het is lastig te zeggen wat een gezond product is, want wat is gezondheid?

In de reeks 'Framing Food' raakt Machteld Huber (onderzoeker Louis Bolk Instituut) aan een aantal kwesties die spelen in dit 'pakjes en zakjes-debat'. Het is lastig te zeggen wat een gezond product is, want wat is gezondheid? Als onderzoeker kun je kijken naar voeding (het hele dieet) en voedsel (het product). Maar een product is zoveel meer is dan een optelsom van verschillende nutriënten. Huber benadrukt dat het 'groene' en gezonde imago van natuurlijke en biologische producten ook niet altijd terecht is. Kijk haar lezing 'Wat je gezond noemt' terug.

Geïnteresseerd in voeding en duurzaamheid? Op 9 februari start de reeks 'Voedsel voor morgen', over de noodzaak van een transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Wat zijn de kansen, uitdagingen en valkuilen in dit mondiale vraagstuk?