Panama Papers

Gelekte documenten laten zien hoe de 'rich and powerful' miljarden wegsluizen via belastingparadijzen. Dat gaat via tropische oorden, maar ook via Nederland. Waarom laat de overheid dat toe?
Leestijd 1 minuut — Ma 4 april 2016

Een groot internationaal onderzoek van honderden onderzoeksjournalisten legt het massaal ontduiken van de belasting door de rijken en machtigen der aarde bloot. Het onderzoek naar de gelekte documenten, de Panama Papers, betekent volgens sommigen een groter schandaal dan Wikileaks. Het blijkt dat elf (deels voormalige) staatshoofden, van Vladimir Poetin tot de IJslandse premier, belastingparadijzen gebruiken om geld weg te sluizen. De onthullingen zijn legio. Ook Nederland speelt een kwalijke rol bij het doorsluizen van geld. De bron van het lek is juridisch advieskantoor Mossack Fonseca, dat staat in Panama-Stad, vandaar de naam van het onderzoek. Ook tientallen sporters zijn klant bij deze belastingfirma, waaronder sterspeler van Barcelona Lionel Messi. Op de website van het onderzoek kun je de game 'Stairway to tax heaven' spelen, om beter te snappen hoe je als voetballer, politicus of ondernemer, geld verstopt.

Wist je dat niet alleen tropische oorden als Panama en Bermuda, maar ook Nederland een belastingparadijs is? In de reeks Money, money, money legt financieel historicus prof. dr. Oscar Gelderblom uit waarom. Hoe kan het dat de gewone burger veel belasting betaalt en grote bedrijven daar onderuit komen? Wat levert dit de overheid op en waarom laten we grote multinationals profiteren, terwijl kleinere bedrijven wel normale belastingtarieven betalen? Kijk 'Belasting en bedrijven' terug.