In België hebben ze een 'real life' versie van The Truman Show

Meespelen in je eigen realityserie, zonder dat je daar weet van hebt. VRT-programma ‘Sorry voor alles’ laat kijkers zien hoe gemakkelijk privacyschending is.
Leestijd 2 minuten — Di 18 oktober 2016

Gisteren, 17 oktober, zijn de de privacyweken van start gegaan bij NPO 3. Leuke documentaires, een show om je kennis over privacy te testen en een reality serie met een spannende titel: Hunted. De Belgen pakken het op VRT nog rigoureuzer aan, met het tv-programma Sorry voor alles. Het is zoals de film The Truman Show, maar dan met echte mensen. We zien 'gewone' Vlamingen die meespelen in een verhaal, maar daar niks van weten. In de eerste aflevering volgen we Anne-Sophie voor één maand. Haar beste vriendin gaat trouwen. Althans, zo lijkt het. Samen zoeken ze een jurk uit bij FAKE bruidsjurken, waarbij ze geholpen wordt door een verkoopster met de tekst: I am not who you think I am op haar borst. Vervolgens wordt een compleet nephuwelijk, inclusief nepgasten met ieder een uitgedokterd achtergrondverhaal, op poten gezet.

Ook Els (aflevering zeven) moet het ontgelden. Een verborgen cameraatje op haar dasboard toont een intiem moment waarop ze met haar ogen dicht meebeweegt op de muziek. Dit gaat ver, maar het roept wel vragen op bij de kijker. Hoe makkelijk is het om mij te volgen zonder dat ik het weet? Gelukkig waren er wel wat 'buffers' ingebouwd: camera's in huis stonden alleen aan als er een stunt werd uitgehaald met één van de kandidaten, ook konden ze door hun deelname prijzen winnen en mochten ze achteraf afzien van een uitzending op de televisie. Geen enkele kandidaat besloot echter hiertoe over te gaan. 'Sorry voor alles' geeft een ongemakkelijk gevoel en laat zien hoe eenvoudig onze privacy te schenden is.

Slaat de paranoia toe en dus misschien terecht? Bekijk dan hier ons uitgebreide dossier over privacy en de lezing van Dimitri Tokmetzis over waarom je online geen geheimen kan bewaren.