Dag van de duurzaamheid

Eigenlijk zouden we elke dag wel even bewust bezig moeten zijn voor een groenere en betere toekomst, maar omdat dat er nog wel eens bij inschiet is Dag van de Duurzaamheid in het leven geroepen.
Leestijd 1 minuut — Ma 10 oktober 2016

Vandaag, 10 oktober 2016, is het weer Dag van de Duurzaamheid. Een dag vol activiteiten en initiatieven met een groen randje. Elke organisatie heeft haar eigen focus. Onder meer Milieudefensie, de FNV, voedselwaakhond Foodwatch en de Consumentenbond luiden de noodklok over zogenaamde foute handelsverdragen, zoals TTIP en CETA. Het klimaat en de voedselveiligheid staan op het spel. Volgens woordvoerders tasten de verdragen de belangen van mensen, dieren en het milieu aan, zij roepen burgers en de overheid tegen de verdragen in opstand de komen. Stichting Urgenda, de organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland, stelt dat de verduurzaming van Nederland sneller kan. In 2015 dwong de stichting bij de rechter af dat de Nederlandse overheid de CO2-uitstoot in 2020 met 25 procent moet hebben verlaagd. Maar sinds de overheid heeft besloten om in beroep te gaan, is het zeer de vraag wat er van die uitspraak terecht zal komen.

Hoe waarschijnlijk is het dat we de klimaatproblemen binnen afzienbare tijd kunnen aanpakken? En als de politiek niet het voortouw neemt, wie dan wel? Helpen alle grote en kleine initiatieven die we tijdens Dag van de Duurzaamheid voorbij zien komen? Op 18 oktober gaat prof. dr. Herman Philipse (Filosofie, UU) met Marjan Minnesma (directeur Stichting Urgenda) in gesprek over idealisme en realisme in het klimaatdebat.

Meer duurzaamheid? Bekijk ons uitgebreide dossier vol kijk- en leestips, van de rol van geloof in duurzaamheid tot slimme trucs om mensen aan te zetten tot duurzaam gedrag.