One small step for man, one giant leap for human kind?

Afgelopen woensdag landde Schiaparelli, de nieuwe Europees-Russische sonde op de planeet Mars. Mars is in trek: everybody wants a piece. Maar wat leveren deze dure ruimtemissies ons op?
Leestijd 1 minuut — Ma 24 oktober 2016

Leven op Mars, zou dat kunnen? Inmiddels zijn er al vele miljarden euro's besteed om een antwoord te geven op deze prangende vraag. Ook Schiaparelli werd om deze reden op ontdekkingstocht gestuurd door Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het doel: onderzoeken of er indirect bewijs is van leven op Mars.

De landing van Schiaparelli liep niet bepaald voorspoedig, of het de rode planeet wel fatsoenlijk bereikt heeft is bijvoorbeeld nog onduidelijk. Het zal niet de eerste keer zijn dat een ruimtemissie op problemen stuit. Zo is het pas zeven keer gelukt om succesvol op Mars te landen. Dat is niet erg, zou je kunnen zeggen. Wetenschap kenmerkt zich namelijk door een proces van trial and error. Maar het project waar Schiaparelli onderdeel van uitmaakt kost 1.3 miljard euro, reden voor columniste Rosanne Hertzberger om kritische vragen te stellen. Kunnen we dat geld bijvoorbeeld niet beter investeren in duurzaamheid?

Inmiddels schijnt het contact met Schiaparelli dus verbroken te zijn, maar treur niet. Wetenschappers verzekeren ons, het was niet zinloos. Schiaparelli heeft genoeg data verzameld om ons te kunnen vertellen hoe het is misgegaan. Daarnaast vormt het maar een klein onderdeel van zijn moederschip, de Trace Gas Orbiter (TGO), die nog gewoon doet wat het moet doen.

De zoektocht naar buitenaards leven mag dan wat kosten, het onderzoek spreekt zeker tot de verbeelding. Kijk de lezing terug van Govert Schilling over het fascinerende heelal. En wat vind jij eigenlijk? Is fundamenteel onderzoek in de ruimte miljarden waard? Of kan dat geld beter naar klimaatonderzoek? Kom morgenavond naar de Nacht van Descartes 'Onbetaalbare ontdekkingen'.