Plan je voortplanting

Door gebruik van anticonceptiemiddelen bepalen vrouwen wanneer ze niet zwanger worden. Bepalen ze straks met voortplantingstechnieken ook precies wanneer wel?
Leestijd 1 minuut — Ma 26 juni 2017

Het was afgelopen week op verschillende plekken in het nieuws: Nederland 'ontpilt'. De NOS vroeg verschillende jonge vrouwen waarom ze gestopt zijn met de pil. Bijwerkingen zoals een verhoogd risico op trombose, gewichtstoename en de invloed op de hormoonhuishouding worden genoemd. Er zijn ondertussen ook voldoende alternatieven voor de pil beschikbaar, zoals een koperspiraal of de prikpil. Trouw publiceerde afgelopen weekend een artikel over een stel dat een ouderwetse methode nieuw leven heeft ingeblazen: periodieke onthouding. Het stel ontwikkelde daarvoor de app Natural Cycles dat op basis van temperatuurschommelingen van het lichaam vertelt of de vrouw in haar vruchtbare periode zit of niet. Volgens twee klinische studies is de app even effectief als de pil, mits consistent gebruikt. Bijkomend voordeel: je kan de app ook gebruiken als je juist wel zwanger wilt worden.

Weinig wordt nog aan het toeval overgelaten en technologie (of 'ouderwetse' onthouding) maakt plannen gemakkelijker. Gynaecoloog prof. Bart Fauser (UMC Utrecht) richtte de eicelbank op en besprak in zijn lezing 'De Eicelbank' de ontwikkeling dat steeds meer vrouwen zwanger worden met behulp van technologische ingrepen. Is de eicelbank binnenkort net zo gangbaar als het gebruik van anticonceptiemiddelen? Bekijk de lezing van prof. Frauser over de eicelbank terug.