Nieuwste dikmaker: licht

Onderzoekers aan de Universiteit van Leiden toonden aan dat slapen in het licht zorgt voor gewichtstoename. Hoe werkt dat? En op welke manier is licht wél goed voor je gezondheid?
Leestijd 2 minuten — Ma 16 oktober 2017

'Licht maakt dik', zo luidt de Telegraaf deze ochtend. Onderzoekers aan de Universiteit van Leiden experimenteerden met licht op een groep muizen en concludeerden dat langdurige blootstelling resulteert in een gewichtstoename.

Gedurende vijf weken werden de muizen onderzocht. Behalve een verschil in licht waren alle leefomstandigheden gelijk. En hoewel ze allemaal evenveel aten, bleek de groep die 24 uur lang in het licht verbleef meer in lichaamsvet en gewicht te zijn toegenomen dan de andere muizen. Bij deze dikkere muizen is het bruine vet minder actief geweest, waardoor minder energie uit hun voeding is omgezet in warmte.

Beter slapen

Dat licht effect heeft op processen in ons lichaam vertelt ook lichtontwerper Rogier van der Heide ons tijdens een eerdere lezing in de serie 'En er was licht'. Voor zijn ontwerpen maakt hij dankbaar gebruik van dit soort onderzoek naar de invloed van licht en kleur op ons dagelijks leven. Zo wees ander onderzoek uit dat blauw licht de aanmaak van het hormoon melatonine - hetgeen ons helpt in slaap te vallen - verhindert. Van der Heide ontwierp daarom displays voor ziekenhuizen met een amberkleurige lichtbron, die de aanmaak van het melatonine hormoon juist stimuleert. Patiënten vielen hierdoor gemakkelijker in slaap en herstelden daardoor sneller.

Toekomstbeeld

En dat biedt reden tot verder denken. Huidige technieken stellen ons in staat om licht bewust in te zetten en voortdurend te sleutelen aan de kwaliteit van ons dagelijks leven. Zo kan aandachttekort bij personen met ADHD verminderd worden door lichttherapie en heeft elke auto in de toekomst waarschijnlijk een blauw lampje die het in slaap vallen van de bestuurder tegengaat. Want hoewel licht ons vetter kan maken, heeft het ook veel positieve effecten op ons welzijn.

Meer weten over licht en gezondheid? Bekijk de Science Snack over de invloed van licht op je gezondheid of bekijk de lezing Lekker licht van lichtontwerper Rogier van der Heide en prof. Leon Kenemans (Psychologische functieleer, UU).