Terugkeer wolven in Nederland aanstaande

Volgens ecoloog Wouter Helmer gaan wolven hun terugkeer naar Nederland maken. Moeten we daar blij mee zijn?
Leestijd 2 minuten — Ma 23 oktober 2017

''Weer een wolf gespot in Nederland!'', meldt Scientias afgelopen vrijdag. Een voorbijganger zag het dier op de Veluwe en maakte er foto's van. Nadat deskundigen zich hierover gebogen hadden, bevestigden ze het nieuws. Hoewel wolven in Nederland vroeger gewoon waren, is het nu iets bijzonders. Het gaat goed met de wolf en deskundigen gaan ervan uit dat ze zich uiteindelijk permanent in Nederland zullen vestigen.

Wolven stellen hoge eisen aan hun leefgebied: het moet groot en rustig zijn. Wat zoeken zulke wilde beesten dan in een dichtbevolkt land als Nederland? Ecoloog Wouter Helmer plaatst een kanttekening: ''Elke vier jaar komt er een natuurgebied vrij zo groot als de oppervlakte van Nederland''. Boerderijen worden verlaten en steeds meer mensen trekken naar de stad, waardoor wilde dieren vrijbaan krijgen. Het kan nog gekker worden volgens Helmer. Ook lynxen en beren kunnen hierdoor terugkeren naar Europa.

De opkomst van nieuwe diersoorten in ons land maakt velen enthousiast. We hoeven niet meer zo ver te reizen om wat wildlife te spotten. Toch zitten er ook keerzijden aan het samenleven met wilde dieren. Ze leven niet achter hekken en moeten op zoek naar voedsel. En waar is er meer overvloed voedsel dan in onze steden? Nu al vallen er in andere landen jaarlijks doden door ijsberen, tijgers en bruine beren. ''Misschien is stadsjager wel het beroep van de toekomst'', grapt Helmer.

Terugkerende wolven, bruine beren en lynxen vragen om een nieuwe houding tegenover de natuur. Hoe tolerant zijn we als er ineens een wolf of bruine beer bij ons in de achtertuin staat? Gaan we hekken met schrikdraad plaatsen en lopen we voortaan met pepperspray op zak of willen we het zo wild niet hebben?

Meer weten? Kijk de lezing 'Hoe wild kan het worden?' terug!