Wat als het altijd donker is?

Na negen dagen zoeken is het vermiste Thaise jeugdvoetbalteam eindelijk gevonden, in een ondergelopen grot. Maar ze zijn nog niet gered. Dat gaat mogelijk nog vier maanden duren.
Leestijd 2 minuten — Di 3 juli 2018

Het zijn indrukwekkende beelden die vandaag naar buiten kwamen. Een zaklamp verlicht de pikdonkere grot en schijnt op een groepje twaalfjarige jongens. “Welke dag is het?” vraagt een van hen. “Maandag”, antwoordt de reddingswerker. “Maar het is nu al een week later. Julie zijn hier nu tien dagen.” De reddingswerkers kunnen de verzwakte jongens niet meenemen. De Thaise marine zoekt samen met professionele duikdiensten en internationale hulptroepen naar een oplossing. Voor hen was het al moeilijk om bij de jongens te komen, voor iemand die hier niet op is getraind is het onmogelijk om de grot uit te komen. Mogelijk moeten de jongens nog enkele maanden in de grot blijven om te wachten tot het waterpeil zakt. Als de jongens een dezer dagen niet gered kunnen worden, sturen hulptroepen voedsel voor vier maanden naar beneden.

De omstandigheden zijn erbarmelijk. Vijf kilometer van de ingang van de grot komt geen straaltje daglicht door. Wij vroegen ons af: wat doet dat met je dag- en nachtritme? Cardioloog dr. Linda van Laake (UMC Utrecht) onderzoekt ons 24-uursritme. Licht speelt daarin een minder grote rol dan vaak gedacht. Van Laake: “In het menselijk lichaam hebben we een centrale klok, die zit in ons brein en die reageert heel erg op licht en op activiteit, of je bijvoorbeeld actief beweegt. Maar ook in andere organen, bijvoorbeeld in je hart of in je lever, zitten 'moleculaire klokken', die onafhankelijk van die centrale klok hun ritme kunnen uitoefenen.” Zelfs cellen in een kweekschaaltje en groenten in de supermarkt blijken een 24-uurs ritme te hebben. Op plekken waar het altijd donker is ontbreekt tijdsaanduiding van de omgeving en gaat je eigen bioritme overheersen. Dieren die altijd in het donker leven bijvoorbeeld, hebben ook een 'dag- en nachtritme'.

De Thaise jongens gaan een zware tijd tegemoet. Als het voedsel aankomt overleven ze vier maanden in het donker wel, maar licht is niet alleen van invloed op je bioritme, het is ook van groot belang voor je mentale gesteldheid. Laat staan wat de psychologische effecten zullen zijn van het opgesloten zitten in een grot, zonder familie in een vochtige cel. Laten we hopen dat de reddingstroepen snel een oplossing vinden.

Meer weten over je bioritme en de invloed daarvan? Kijk de lezing 'Volg je hart' van dr. Linda van Laake terug.