Lachen om tirannen

De Kim Jong-un imitator, “Kimitator” Howard X, is Vietnam uitgezet in de aanloop naar de topontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider en de Amerikaanse president Trump. Is de échte Kim Jong-un bang voor de effecten van satire?
Leestijd 2 minuten — Ma 25 februari 2019

Een nagebootste topontmoeting

Samen met Trump-lookalike Russell White zette Howard X vorige week een topontmoeting in scene; inclusief interviews met journalisten over de denuclearisatie van Noord-Korea. Dat dit toneelstuk niet gewaardeerd werd door de overheden bleek toen beide mannen tijdens een interview met een lokale nieuwszender werden gearresteerd door politieagenten en bedreigd met deportatie. Eén dag voor de echte topontmoeting kreeg Howard X van de autoriteiten te horen dat zijn visum niet geldig is en het land moet verlaten. Volgens Howard X heeft het Noord-Koreaanse regime “geen gevoel voor humor”.

Alan Hardman / unsplash.com

Het ultieme wapen tegen de dictatuur

Het is ook niet gek dat het autoritaire regime van Noord-Korea satire poogt uit te bannen. In de samenleving is humor een machtig middel om maatschappelijke breuklijnen bloot te leggen, stelt cultureelsocioloog prof. dr. Giselinde Kuipers (UvA) in de lezing ‘Het was maar een grapje…’. Juist over de onderwerpen die we heel belangrijk vinden, worden grappen gemaakt. Door wél of niet te lachen worden mensen gedwongen om een standpunt in te nemen. Humor rekt de normen op, zodat daarna een serieus punt gemaakt kan worden. Howard X is zich hiervan bewust. “Satire is een machtig wapen tegen de dictatuur, misschien dat ze daarom bang zijn voor een stel kerels die lijken op de echte leiders,” stelt Howard X.

Theatergezelschap in wording  

Wereldwijd hebben de ludieke acties van Howard X en Russell White aandacht gegenereerd. Dat het paar humor wil gebruiken tegen de dictatuur blijkt ook uit hun oproep voor lookalikes van onder andere de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese leider Xi Jinping. Zoals er nu gelachen wordt om de imitators, wordt er wellicht straks gelachen om de echte leiders.

Wil je meer horen over het effect van humor in de samenleving? Luister dan naar de lezing van prof. dr. Giselinde Kuipers (UvA).