Waarom Navalny een serieuze bedreiging vormt voor Poetin

Na de vergiftiging van oppositieleider Aleksej Navalny, lijkt de grootste uitdager van president Vladimir Poetin tijdelijk te zijn uitgeschakeld. Waarom is Poetin zo bang voor hem?
Leestijd 2 minuten — Ma 21 september 2020
Herman Philipse in gesprek met…

Aanhangers van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny hielden hun adem in na diens vergiftiging in augustus. Na twee weken in een kunstmatige coma te hebben gelegen, kan hij inmiddels weer zelfstandig ademen en stukjes lopen. Het is niet de eerste keer dat Poetin kritische geluiden de kop in probeert te drukken. Maar de vergiftiging van Navalny lijkt een extra politiek belang te hebben. In de twintig jaar dat Poetin Rusland leidt, is Navalny de eerste kandidaat die het presidentschap van Poetin serieus uitdaagt. ‘De nummer twee van Rusland’, wordt hij ook wel genoemd.

Volgens Ruslandkenner en schrijver Pieter Waterdrinker is Navalny een interessant figuur. “Navalny is bekend geworden door het nepotisme en de corruptie bloot te leggen rondom Poetin,” zo vertelde Waterdrinker tijdens de avond ‘Wat drijft Poetin?’. Dat doet hij door gebruik te maken van sociale media en YouTube, waarmee het hem is gelukt om onderwerpen als corruptie naar een nationaal niveau te tillen. Dat raakt Poetin – die zich graag presenteert als de man die orde en vooruitgang bracht na de wanordelijke jaren 90 – en de elite die hem steunt, in het hart.

Om te begrijpen hoe Poetin met tegenstand en tegenslag omgaat, is het volgens Waterdrinker belangrijk te kijken naar het Rusland waarin hij opgroeide. Wil je daar meer over weten? Luister dan de podcast of bekijk de video.