Ons waterrijke land raakt uitgedroogd

Nederland heeft doorgaans een overvloed aan water. Maar hoe lang blijft dit nog zo? Onze natuur en boeren worden geveld door extreme droogte. Hoe moeten we omgaan met een tekort aan zoet water?
Leestijd 2 minuten — Di 17 mei 2022

De extreme droogte waar we op dit moment mee te maken hebben in Nederland brengt ons op schema om wéér een negatief weerrecord te halen. Door het neerslagtekort geldt er in Brabant al een oppompverbod voor water uit sloten en beken, meldt Trouw. Volgens de prognoses gaat hier niet snel verandering in komen: het wordt de komende periode warmer met weinig regen. Deze aanhoudende droogte vormt een probleem voor boeren, omdat een deel van de oogst waarschijnlijk zal mislukken. Nu hoeven we in Nederland niet meteen bang te zijn voor een voedseltekort, maar de prijzen zullen wel gaan stijgen als er minder aanbod is.

Bovendien vormt droogte niet alleen een gevaar voor boeren, maar ook voor de natuur, zegt hydroloog dr. Niko Wanders (UU). De natuur krijgt minder aandacht omdat hier geen economische belangen aan verbonden zijn zoals bij de landbouw, en dat baart hem zorgen. Want als beken en sloten droog komen te staan kunnen zeldzame salamanders en vissensoorten uitsterven. Wanders: “de natuur is robuust, maar kan niet alles aan”. Om erachter te komen waar de kwetsbaarste gebieden zich wereldwijd bevinden en hoe deze ontstaan, brengen Wanders en zijn collega geografisch hydroloog prof. Marc Bierkens (UU) de komende vijf jaar de wereldwijde zoetwatervoorraad in kaart in het World Water Map project.

De gevolgen van extreme droogte bespraken we al eerder met Wanders tijdens de lezing ‘De strijd om het water’. “Als gevolg van klimaatverandering krijgen we te maken met meer droogte én overstromingen, in een propvol land,” waarschuwde hij toen. We staan daarom voor een nieuwe uitdaging: al onze kennis en kunde in watermanagement zal extra hard nodig zijn om beide problemen tegelijk te bestrijden. Wanders trekt een harde maar eenvoudige conclusie: “We moeten keuzes maken”. Wil je weten voor welke keuzes we zullen komen te staan? Bekijk de opname hier.